top of page
  • Writer's pictureMaja Živanović

Osobne Granice



Osobne granice su individualna stvar! One se razlikuju od čovjeka do čovjeka, a njihovo poštovanje uvelike pridonosi našem integritetu i samopouzdanju te osjećaju sigurnosti. Samim time i slobodi da budemo svoji, biramo svoja iskustva i uživamo u životu.


U kulturi kao što je naša gdje je jako važno biti "pristojan" i "što će susjedi reći" nekako sklizne ispod rada taj pojam osobnih granica. Biti nekakav prema drugima i za druge važno je jer živimo u društvu drugih ljudi, ali jednako je tako važno znati zauzeti se za sebe i davati vrijednost svojim osjetima, osjećajima i potrebama.

Prečesto ipak prešutimo, ljutimo se u sebi dok ne "puknemo", smatramo istinitim ono "ma preosjetljiv/a si" i ne damo sebi pravo iskomunicirati ono što stvarno osjećamo.

Sve počinje s time da sami sebi govorimo da nas nešto ne bi trebalo smetati, a smeta nas. Ili da ne shvaćamo da nas nešto smeta dok nas zaista jako ne počne "žuljati".


Osobne granice nisu usmjerene protiv nikoga već osiguravaju tebi prostor u kojem možeš biti iskren prema sebi te se osjećati ugodno i samopouzdano.


- prvi korak u postavljanju zdravih osobnih granica je osvještavanje naših tjelesno-psiholoških mehanizama koji nam signaliziraju: "nešto mi smeta" ili "nešto mi tu ne paše" - drugi korak je prihvaćanje stanja i spremnost da ga iskomuniciramo na van - treći korak je komunikacija i postavljanje granica. Tu spada i biranje načina na koji ćemo se izraziti - četvrti korak je primanje feedbacka. - peti korak je " back to grazing" (vraćanje ispaši u konjskom žargonu), odnosno opuštanje


Konji su vrlo direktni i neposredni u postavljanju granica jedni s drugima.

Lino i Ollie u postavljanju granica, foto: sara Granić
Kad si s njima zaista uvidiš da su iskrenost prema sebi i jasnoća u komunikaciji na van ključni sastojci za stvaranje odnosa u kojem se možeš osjećati sigurno i ugodno.

Zašto je onda tako teško postavljati granice i koliko smo ih uopće svjesni? Znamo li otkuda dolazi nelagoda? Usudimo li se reći? Ako ne zašto? A kako bi bilo da kažemo?

Znamo li biti ok prema drugima kad postavljamo granice? Ili nam se najlakše naljutiti i “eksplodirati”? Možda čak i okriviti druge?


Odgovore na sva ova pitanja i još vjerujem mnoga dobiti ćeš na ovoj radionici gdje ćeš uz pomoć konja osvijestiti kako postavljaš granice i koliko poštuješ tuđe te naučiti vrlo jednostavne korake za zdravo postavljanje granica.


Polaznice promatraju interakciju konja, foto: Sara Granić

Teme kao što su iskrenost prema sebi, vlastiti kapaciteti, integritet, samopouzdanje također će nas pratiti u stopu u ovoj zabavno, edukativnoj priči gdje su meštri jasnoće i komunikacije konji, a mi svi svjedoci lakoće učenja u njihovom prisustvu. ...... Kroz cijelu radionicu smo u prostoru s konjima te s njima dijelimo interakciju. Naši konji su naviknuti na rad s ljudima i rado primaju ljude u svoje malo krdo.


 

"Hvala ti još jednom za danas. Bilo je predivno!

Opustila sam se i napunila nekom novom energijom."


-Ivana


"Postavljanje granica bez ljutnje... Ja sam išla u emocije kad god bi mi netko prešao granicu i onda sam vidjela na koji način ti postavljaš granice konjima, bez ljutnje, bez emocija.

Naučila sam da test granica nije ništa osobno i naučila sam se ne ljutiti kada mi netko želi prijeći/testira granicu. Sada postavim granicu bez objašnjavanja i osjećam se dobro."


-Laura


 

Mjesta su ograničena za 6 polaznika stoga ukoliko te je tema pozvala nemoj odgađati!


 


Vrijeme: subota 4.11. 2023


10 00 -13 00 h


Cijena : 50 eura


Lokacija: Petravec 23, Peaceful Paddocks

*(google maps nam još nije odobrio ime za lokaciju rancha pa se nemoj dati zbuniti)


Za prijavu i pitanja klikni



Veselimo ti se!



Maja & horses of magic

 

*kućni ljubimci NISU dozvoljeni


48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page